2019. szeptember 18., szerda

Hollókői Várfutás 2019

Mr. Protein kitalálta menjünk Hollókőre, a Várfutásra mert az jó. Bár az előző ötletét ugye 3 hónapos rehab követte úgy voltam vele miért ne. Egy laza félmaraton, pont jó az OCC és a jövőheti Valamar Trail között. Második rendezés kis létszám, de hát Hollókő szép hely magában eladja gyerünk. Kiírás szerint 22 km 400 szint, az semmi. Mondjuk Egerből nem távban hanem időben van messze. Konkrétan Pestre hamarabb oda érnénk, de hát ismerős út és nem is tudom mikor jártam utoljára arra. Szóval minden adott egy jó kis futásra a Cserhátban. Olyan szép kis dombos buckás környék sokkal többet kéne arra menni, meg még rengeteg helyre itthon. A kedvezményes nevezési időszakról persze lecsúsztam de hát így jár aki külföldre jár "vagánykodni". Tracket vagy térképet ugyan nem találtam a honlapon, de úgy voltam vele 20 klikk az nem jelenthet gondot. Na ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.
De hát ezért kellenek ilyenek, a saját hibáinkból kell tanulnunk. Tételesen 3 hibát követtem el.
1. Nem néztem meg a szervezők posztját facebook-on, pedig kirakták a javított útvonal tervet.
2. Reggel úgy döntöttem nem viszek magammal futómellényt elég egy kulacs, így persze a sótabletták is otthon maradtak.
3. Elhittem magamról, hogy tudok futni.

A szervezők posztoltak az eseményhez térkép vázlatot. Ebből ha megnézem kiderült volna, hogy nem úgy lesz az útvonal ahogy én gondoltam. Sőt Lévai Peti még mondta is a rajt előtt, hogy a Várban lesz a cél. Csak én nem fogtam fel mit is jelent ez. Na szóval így nézett ki a hivatalos pályarajz a távokról:

11 után pár perccel rajtoltunk el. Az élboly (2 és 3 körösök vegyesen) úgy lőtt ki lefelé a macskaköveken mintha nem lenne holnap, vagy kergetnék őket a zombik / turisták. Persze lefelé könnyű, meg a rajtnál a buli hangulat, a felhajtás, hogy valami őskori várvédő puska lövésére rajtoltunk fellelkesíti az embert. Éreztem én hogy ez nem az én tempóm de itt még "nyomtam" 5 perces első ezer és eldobott 50 szint. Az Ófalu tényleg szép,  jó hely igazi kis gyöngyszem nem véletlenül világörökségi helyszín. Csak épp nem tart sokáig. A 2. km-nél már egy földúton caplattunk fölfelé a tűző napon. Az útvonal kijelölése, táblázása példa értékűen tökéletes. Mondjuk a számok már gyanúsak voltak, hogy több lesz ez. Hogy miért zavart ez meg? Hogy miért gond 20 km-ert futni egy 50-es alpesi verseny után? Hát mert nem tudok ennyit futni és kint nem is kell ott a szintezés számít. Otthon a Hajdúhegyen a 7-7,5 km-es körömet, nagyjából 100 szinttel 50 egy-két perc körül szoktam kocogni. Ami elvileg ehhez pont elég, egy 2:30-2:40 körüli időhöz (szintidő 3 óra).
Szóval a tűző napon felmentünk egy dombra a mentő quad mellett, majd kis árnyékos rész újra fel, aztán a tűző napon megint le a fordítóhoz (itt volt itató pont). Majd ugyanott vissza föl, még két kanyar föl, Ófaluba le és jöhet a köv kör. Mi van??? Hol az erdő? Ok, hogy a puszta is terep de miért? Hát itt ez a sok szép és legfőképp árnyékos domb, miért a semmibe futkározunk? A szint így nézett ki

Az első kör még 55 perc lett. Pedig ekkor még nem álltam meg inni, és hiába a kulacs izó (kb 4 deci ment le) rég nem izzadtam így, a vádlim már kezdte kóstolgatni a görcs. A második körön már sóért könyörögtem a pontőröktől (bután néztek rám, hogy az minek) só helyett valami ismeretlen izót kínálgattak amiből nem mertem inni. Marad a kóla és a lassulás. Valamint a szitkozódás, a pont után kb 100 eldobott műanyag pohár, pedig ott a kukás zsák az asztal mellett. Valaki mégis úgy érzi, hogy ha 10 métert magával viszi és ott egy bokor mellé dobja le a poharat akkor azzal nyert 2 másodpercet. Meg is jegyzem a frissítőpont személyzetének, hogy nálunk ezért kizárás jár, mármint a szemetelésért. Egyszer használatos eldobható poharat meg nem adunk. Na de fordító vissza a faluba.
A második körről 1:58-cal jöttem ki, viszlát 2:40-es idő. Illetve viszlát szintidő? Már a faluban se lehet nyomni. Egyedül vagyok, a bámészkodó turistákat kerülgetni kell. Mert nem tudják értelmezni, hogy ez a sok hülye akin rajtszám van miért fut. Összehasonlítás kép a három Ófalu főutca szegmens idők (ez egy 700 méteres szakasz): 3:31 - 4:06 - 5:02
Na nem mintha a terepen jobban menne, fölfelé a combhajlítóm nyilall be a szakadás helyén. Tömök magamba egy méz szerű olasz gélt ami iszonyat sűrű meg is kell inni rá minden vizemet de így se megy. Jó akkor fotózzunk, alattunk a völgyben egy csomó boci:


A ponton már locsolnom kell magam, 1 óra múlt sehol egy felhő. Majd jöhet a fordító. Az előző körben itt még csomó futóval találkoztam most sehol senki. A szakaszt elnevezem magamban pokol-völgyének. A második frissítőnél már pakolásznak, minden szemetet összeszedtek a srácok amit a futók szétszórtak. Fürdés, kóla és taktikai váltás. Már csak egyetlen férfi futó van rajtam kívül látótávolságban vele egyszerre frissítünk. Végig gyorsabb volt nálam, lefutni nem tudom. Hát máshogy kell megoldani. Az ultra ész játék, halkan megjegyzem már csak 20 percünk van. Mire Ő csak annyit tud kinyögni, hogy ohh az nem lesz elég. Nekem viszont ez elég. Akárhogy fáj menni kell. A pálya legmélyebb része a "Pokol-völgye" a  fordító / frissítő előtti szakasz így alakul, első kör: 19:36, második kör 21:57, harmadik kör 20:40. Végig a nyílt szakaszon fel a dombon, el a kecske nyáj mellett, majd irány a vár.

   
A vége 2:58:22 az utolsó szintidőn belüli beérkező. Másfél perc akárcsak a Bércen, a végére 4 ember maradt mögöttem.

BearPig

Úgy tűnik pár havonta nekem bele kell futnom egy ilyen pofonba. De tényleg, futás, trail, túra. Még mindig sokkal inkább túrázó vagyok mint futó, tempó alapján mindenképp. Sokat tudok menni, de ha tényleg futni kell, és egy ilyen rövid távon bizony futni kell akkor kijön az edzés hiány. Egyszer Csipi azt mondta 10 km-en 300 szint az ami (Neki) még kényelmesen futható egy órán belül. Nos nekem 8 km-en 200 is már a határ.
Ettől függetlenül mégis tetszett az egész. A Szervezők látszik, hogy beletették a melót. A helyszín szép, egyedi. Ha jövőre nem körökből lesz a félmaratoni táv akkor érdemes lehet visszamenni. A vár is szépen meg van csinálva jók a kiállítások, a finisher paprikás krumpli is finom volt. Szóval ezt a versenyt megjegyzem magamnak.

#azértfutunkhogyzabálhassunk

1 megjegyzés:

  1. 1xbet korean sports betting - Sportsbook review, odds, tips
    One of the best sportsbooks on the internet is 1xbet, скачать 1xbet one of the world's leading online bookmakers and one of the largest operators

    VálaszTörlés