2018. március 1., csütörtök

A Magas-Tátra sherpái



Európában már csak a Magas-Tátrában aktívak a teherhordó sherpák. Míg a többi országban helikopterrel, teherlifttel töltik fel a terepjáróval elérhetetlen menedékházakat, addig a Tátrában még mindig a hátukon viszik fel az óriási terheket. Egy-egy teherhordó alkalmanként több mint 100 kilónyi, étellel, itallal, tüzelővel és minden egyébbel kell útra. Mikor egy fagyos téli túrán megpihentek egy menedékházban, gondoljatok rá milyen munka is van akár csak egy leves mögött is. 

A Rajner kunyhó itt dolgozik Peter Petras


A Rajner kunyhótól töltik fel a Téry és a Hosszútavi menedékházakat, valamint a Zamkowsky menedékházat. Az alábbi képeket 2016 telén készítettem úton a Hosszú-tavi, vagy Rabló menedékházhoz, a téli út kimászása még teher nélkül is komoly kihívás nem még ekkora "puttonnyal".


Pavol Barabas róluk készített egy kisfilmet. :

Trailer from Pavol Barabas on Vimeo.

Ha pedig szeretnéd kipróbálni milyen is lehet a teherhordó kerettel felküzdeni magad egy-egy házhoz könnyedén megteheted, pl a Poprádi tónál lévő elágazásban is van kirakva mindig pár apróság, 2 kiló hagyma felcipelésért pl kapsz egy pohár teát, mint az alábbi "sherpalány" akivel a Rysy ház alatt találkoztunk 2200 méteren. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy magyarul köszönt vissza.


De nem feltétlenül kell a Tátráig utaznod, itthon is kipróbálhatod minden ősszel Egerben az Eged-hegyi Sherpa Rallyn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése